VILLAGGIO PREISTORICO VIALE DEI CIPRESSI

 
Resti del villaggio

The State-owned archaeological site can be reached by following the road signs to the Castle, continuing along Via del Capo and then turning right at Viale dei Cipressi, which leads to the Monumental Cemetery. The area explored (1995-1996; 2003-2005) corresponds to a small portion of the terrace planted with olive trees. The main entrance faces directly onto the open space in front of the cemetery, where it is advisable to park your car. An internal pedestrian path leads to a first resting place equipped with two didactic panels, which provide general coordinates on the prehistoric and protohistoric presences identified in the urban area of Milazzo, on the excavation conducted in the site and on the attested phases.

 

Five huts have been highlighted, all built with stones, more or less oval in shape and of different sizes. In the largest hut, the 1, part of the household was found, the finds recovered are the most significant of the site. Hut 1 has a narrow and elongated elliptical plan (11.5 x 4.5 m), oriented on the north-west / south-east major axis, embedded in the slope and perimeter by a robust wall built with blocks of rough-hewn local stone built double curtain and overlapping rows. On the side towards the valley there is the entrance to the hut with a stairway-access ramp, monumentalised laterally by two large stones vertically stuck in the ground. Outside the entrance, the remains of a fireplace have been preserved. Inside the space of the hut is divided into two rooms of different destination and size through a stone partition and wooden poles of which the holes of their housing remain. Near the curved south wall, one of the holes in the large poles that supported the roof that must have been double-layered in the central section and curved in the apses has been preserved.

 

Hut 3 has an irregular oval plan, with an almost straight side, and is in a good state of preservation. It is bounded by a well-built wall with medium-large stones in the outer curtain walls and small stones in the inner fill, and communicated with the outside through an entrance located along the west side. Internally, the small dwelling was equipped with a large oval hearth made of baked clay and used in all phases of the structure's life. In general, also considering the peculiar dislocation of the excavation area, it has been hypothesised that the huts brought to light constitute the last offshoot of a larger village, whose major extension is to be found in the terraces of the eastern slope overhanging the Castle and sloping down towards the sea. It is, at least judging by the structures explored, a rather dense residential fabric. From the point of view of material culture, the study carried out on the artefacts found inside the huts makes it possible to place the whole context within the Sicilian Ancient Bronze Age and the facies of Capo Graziano of the Aeolian Islands, which leads us to hypothesise a very close relationship between the village of Viale dei Cipressi and the Aeolian sites. The visit concludes by descending to the level of hut 3 and then exiting through the pedestrian service gate.

Back to top
en_GB